Comunicar allò que veiem des de Càritas




Una trentena de persones ens vam aplegar dijous als locals de Càritas de la Montserratina amb motiu de la presentació de la memòria de Càritas Interparroquial de Viladecans de l’any 2008. Una memòria que no aconsegueix reflectir com la crisi econòmica està afectant els veïns i veïnes de Viladecans, perquè cada dia que passa van creixent les necessitats. De fet, durant els quatre primers mesos del 2009, Càritas ha multiplicat la seva activitat per quatre… I caldrà apel·lar a la solidaritat de tots, persones i institucions, perquè els ingressos s’incrementin en una proporció semblant.

De fet vam parlar força de l’aparent contradicció de Càritas: existeix amb voluntat de no haver d’existir. És a dir, d’una banda complementa l’acció social que es du a terme des de les administracions públiques, però ho fa amb la voluntat de no suplir la tasca d’aquestes, al contrari: es vol anar-les comprometent cada cop més en l’atenció a les persones. I, malgrat que la seva actuació sempre és limitada, es vol guanyar en qualitat i sensibilitzar els ciutadans de les mancances del nostre sistema econòmic, educatiu i social.

La presentació de les dades de la memòria va venir acompanyada d’una xerrada de Montse Sintas, periodista i treballadora social, que va insistir en la necessitat que Càritas sigui veu de les persones que sovint són invisibles per als mitjans de comunicació i per a una gran part de la societat. La pobresa no agrada, no vesteix, no es veu. I de vegades en els grans mitjans apareix de forma sensacionalista, o confusa, sense respecte per a la gent. Les entitats com Càritas han de conjugar el desig que es parli de què li passa a la gent, i de les causes socials i econòmiques que els han portat a aquesta situació, amb el criteri de preservar la seva dignitat i de fer prou atractiva la informació en un context cada cop més sensacionalista i acostumat al “zapping”. I això requereix insistir en els mitjans, fer-nos pesats, facilitar les coses.

Justament per aquest motiu, Càritas de Viladecans enguany s’ha esforçat a fer una convocatòria oberta de la presentació de la memòria, en el criteri que cal fer arribar a tota la població que ho vulgui escoltar allò que veiem. I, efectivament, van venir algunes persones d’entitats, d’escoles i algun regidor de l’oposició. La paradoxa és que vam trobar a faltar molt l’equip de Locàlia Viladecans… En fi, cal trobar mecanismes de comunicació fàcil entre les entitats.
Mercè Solé

Comentaris

Anònim ha dit…
Vosaltres també sou dels qui considereu que les paraules de Benet XVI són una "acció criminal"? No us avergonyeix restar muts davant de tanta demagògia i mesquinesa dels dirigents del vostre partit?
Mercè Solé ha dit…
A mi les paraules de Benet XVI em semblen, com a mínim, molt desencertades i jo no sé si hi perdria gaire temps, francament, per dos motius: perquè crec que és millor no fer-se'n altaveu, i en atenció a la quantitat d'institucions cristianes que treballen en favor de la gent que pateix Sida.
No m'avergonyeix gens en Joan Herrera, al contrari. Hi ha coses en què m'hi puc sentir més identificada que en d'altres, però sempre puc votar-lo o no, dins i fora del partit. En Joan d'altra banda no s'atribueix parlar en nom de Déu, cosa que és un descans, certament. En canvi, les declaracions del papa rarament les sento meves, no tinc cap mena d'oportunitat d'expressar la meva discrepància a través del vot i m'empipa que sempre parli com si fos l'única veu de l'Església, que, agradi o no, és una institució força plural.
Per cert, i a tu no t'avergonyeix parlar des de l'anonimat?
Mercè