Dreta-Esquerra política i eclesial


Així com la "dreta política" ha desenvolupat a Europa moviments d´adaptació a la nova realitat social, als canvis produïts en el context de la globalització econòmica, política i cultural, la "dreta eclesial" també ha ha desenvolupat una sèrie de moviments de caire carismàtic amb una envejable capacitat d´adaptació "dretana" a la realitat social actual, com són : Sant Egidi, els Neo-catecumnals, la Renovació carismàtica, Comunione e Liberazione, i altres més minoritaris i locals: Seminari del Poble de Déu, Schonstatt, i d´altres.

L´"esquerra política" té fortes dificultats per adaptar-se a les noves circumstàncies, tot i que els moviments com el pacifisme, ecologisme, feminisme, solidaritat amb el Tercer i Quart Món, per una globalització diferent es podrien interpretar com a tals. De totes maneres els partits tradicionals de l`esquerra segueixen tenint dificultats per relacionar-se amb aquests moviments, amb discreció, prudència, evitant manipulacions i respectant autonomies.

L´"esquerra eclesial" sembla que s´ha quedat força estancada, quasi anquilosada per crear o relacionar-se amb moviments eclesials que responguin a la situació i canvis actuals. Seran els grups i comunitats "sueltos" que hi ha arreu, més enllà del´Acció Catòlica especialitzada, aquests moviments esperats? Quina xarxa poden fer entre ells, quan sembla que ni la desitgen confeccionar=? Quina relació hauria de tenir l´acció catòlica amb ells? Quins canvis hauria de fer, com els partits tradicionals de l´esquerra per adaptar-se a les noves realitats, i per relacionar-se amb tals grups i comunitats ? o han d´aparèixer en el mateix si del´Acció catòlica, o a prop, entre els simpatitzants, una nova volada eclesial de caire alliberador? De fet molts catòlics i catòliques estan dins dels moviments pacifista, ecologista, feminista, voluntariat i solidaris amb tercer i quart món, encara no suficients. Fins a quin punt comportarà canvis, nous naixements dins de l´Església catòlica en la seva manera de comunicar l´evangeli (nous llenguatges i signes, testimonis d´amistat mes humana i propera, propostes d´espiritualitat senzilla i autèntica...) i en la seva organització interna (comunitat de serveis exercits per les persones que millor ho poden fer, es preparen i tenen qualitats, independentment del seu sexe, estat civil, edat, ..., superant les relacions d´amo-criat i de jerarquia i domini) ?

Quim Cervera.

19 Agost 2006.

Comentaris

Anònim ha dit…
No comprenc els conceptes "dreta eclesial" i "esquerra eclesial".

Només comprenc la fidelitat a Jesús i a l'Esglèsia.

Visca Benet XVI !!!