Treballar i estudiar

Això és el que vaig poder fer, per sort meva, des dels 12 fins als 30 anys. La filla d'un treballador de la construcció i d'una administrativa que treballava també fent feines de neteja va poder accedir a la Universitat perquè durant molts anys els estudis nocturns de batxillerat i universitaris ho van facilitar. Dels 12 als 16, estudiava i treballava durant totes les vacances, les d'estiu i les de Nadal, i fent classes durant el curs. Dels 16 als 30, treballava a jornada completa i als vespres estudiava. Primer al conservatori i a l'Escola Oficial d'Idiomes i després a la Universitat, primer Filologia i, en acabat, Treball Social.
Res d'extraordinari en aquells moments. Però per mi, que no podia prescindir del treball, els estudis nocturns van ser vitals. Per això entenc perfectament la protesta dels joves contra la progressiva reducció dels horaris nocturns tant en el batxillerat com en la Universitat. I per això transcric aquí el manifest elaborat per la JOC sobre la reducció dels estudis nocturns de batxillerat:

MANIFEST PER A UNA EDUCACIÓ DIGNA I DE QUALITAT
SÍ ALS BATXILLERATS NOCTURNS!

El dia 25 d’abril el Departament d’Ensenyament va fer saber telefònicament als centres que començava el procés de tancament del Batxillerat Nocturn a tot Catalunya. Aquest procés començaria suprimint el primer curs el proper curs, i acabaria suprimint el segon curs el curs següent.
Com a alternativa s’aposta per la flexibilitat que ofereix internet i la formació a distància. La forta oposició que va provocar aquesta mesura ha portat al Departament d’Educació a flexibilitzar el plantejament inicial i considerar el manteniment de l’oferta en un nombre molt reduït de centres, però deixant clar que aquest allargament tindria un caràcter transitori. És a dir, la tendència és que desaparegui.
Entre els motius presentats pel Departament hi ha l’alt grau d’absentisme al Batxillerat nocturn,
el percentatge baix d’èxit escolar i la davallada de matriculacions en els últims 5 anys (20%).
• L’accés a l’educació i a la cultura ha estat una lluita històrica del moviment obrer, que en els últims anys ha rebut serioses amenaces.Aquesta n’és una altra.
• El sistema d’educació pública hauria de tenir cura especialment d’aquells/es joves que viuen situacions més complicades, que són més febles davant la societat. Precisament, els motius que han portat a la supressió del Batxillerat nocturn (absentisme, fracàs escolar,…) haurien de motivar tot el contrari: mantenir, millorar i promocionar els Batxillerats nocturns.
Per tot això, com a joves obrers/es i cristians/es
VOLEM:
• Que es mantingui l’oferta dels Batxillerats nocturns en tots els centres:
- perquè els treballadors i treballadores puguin accedir a una educació pública i de qualitat;
- perquè l’educació és un dret universal, i volem que estigui a l’abast de tothom, sobretot dels i les més desafavorides d’aquesta societat;
- perquè estudiar i treballar a l’hora demana que hi hagi aquests horaris que facilitin poder compaginar aquestes dues activitats;
• Que l’educació tingui en compte a les persones, que sigui humanitzadora i que respecti la nostra identitat com a Classe Treballadora.
• Que el govern faci un esforç per escoltar i dialogar amb les parts implicades: sindicats, professorat, alumnat, pares i mares; perquè haurien de ser protagonistes en decisions tan importants.
• Que treballadors/es, alumnes, professors/es ens mobilitzem per aconseguir aturar aquesta retallada dels nostres drets, perquè l’accés universal a la cultura és una millora de tota la societat.
Joc Nacional de Catalunya i les Illes

Comentaris