Emigració a Europa

Amb un fons de "Berlusconades" impresentables sobre el tema, us trascrivim aquí la declaració final del Seminari del MTCE (Moviment de Treballadors Cristians a Europa), tingut a Barcelona del 15 al 18 de maig de 2008 sobre "Emigració i mobilitat de treballadores i treballadors a Europa"

El MTCE en el seu Seminari del 15 fins al 18 de maig de 2008 a Barcelona s’ha ocupat del tema "Emigració a Europa". En particular ha analitzat i valorat la situació dels anomenats immigrants il·legals així com la dels refugiats i cercadors d’asil. Ja en un Seminari del MTCE del 10 al 13 de maig de 2007 a Sevilla van ser tractades i descrites (vegi’s Declaració de Sevilla del 13/V/2007) connexions i conseqüències fonamentals que es plantegen amb el tema "Emigració a Europa". Hem de recordar afirmacions centrals de Sevilla:

"El MTCE es compromet a una cultura positiva d’integració a Europa i s’oposa la imatge d’Europa com a "fortalesa" a defensar. La Unió Europea i els seus estats membres han de combatre activament, en el context de la comunitat internacional, les causes de l’emigració, la fuga i l’expulsió de gent. Un element essencial per a això és la lluita mundial contra la pobresa en ordre a aconseguir una justícia global.
- La Unió Europea ha de concebre una política unitària d’asil, immigració i visats, que respecti la norma dels drets humans.
- La convenció de Ginebra sobre refugiats s’ha de convertir en dret europeu il·limitat, exigible judicialment.
- Cada ser humà, com a persona que té una dignitat, està dotada de drets. Aquests drets han de ser reconeguts, no poden ser concedits per estats o governs.
- Les immigrants i els immigrants són, segons la nostra concepció cristiana, germanes i germans nostres. Estimar Déu amb tot el cor implica estimar el proïsme com un mateix. Acollir immigrants significa acollir Déu en mig nostre. L’evangeli de l’amor al proïsme i al foraster (Mt 22,34-40) exigeix fets decidits de solidaritat amb els forasters. La dignitat dels humans és garantida per Déu. Aquesta concepció aguditza la sensibilitat pel destí de les immigrants i els immigrants independentment de la seva pertinença religiosa i nacional."

Com a complement a les conclusions de Sevilla, a Barcelona es van acordar les següents consideracions:

- L’emigració fomenta l’intercanvi econòmic i cultural entre les diverses parts del món. És expressió de la globalització i un fenomen que en molts aspectes resulta evident i altament necessari. L’emigració ens dóna l’oportunitat de crear la consciència d’un únic món, d’una responsabilitat comuna pel desenvolupament d’aquest únic món en totes les seves parts. L’emigració crea la consciència que l’encontre amb persones d’altres cultures no és res que ens amenaci, sinó que ens enriqueix.

- Constatem l’encara creixent injustícia en la distribució de bens i d’oportunitats en tots els països de la Unió Europea i per tot el món. Aquesta injustícia obliga sovint la gent a immigrar, de manera legal o de l’anomenada il·legal; és a dir, sense documents d’entrada, sense permís de residència o de treball, per tant sense papers. Les institucions de la Unió Europea segueixen una política inhumana de seguretat, que es mostra simbòlicament reforçant les barreres en les fronteres exteriors de la Unió Europea. Amb això es cerca de compensar el fracàs en la política econòmica, exterior i de desenvolupament.

- El MTCE es manifesta contra la idea que les mesures polítiques s’han de sotmetre, com a primera prioritat, a criteris d’èxit econòmic. Això inclou també la idea que sigui prometedor fomentar una immigració que atreu treballadors especialment qualificats i tanca les portes als qui fugen de la pobresa.

- A més, el MTCE es manifesta contra la tendència a criminalitzar l’anomenada immigració il·legal i a exposar-los a sancions penals. Qualsevol llei que no doni el primer lloc a la persona, prescindint de la seva extracció social, de la seva cultura i religió, és una lei falsa. Cal que la política i les autoritats dels països receptors es preocupin de propiciar una regularització, la superació de la situació il·legal, amb la màxima rapidesa.

- En la Unió Europea es donen intents de crear reglamentacions per les quals els refugiats, els cercadors d’asil i els anomenats immigrants il·legals puguin ser custodiats fins durant 18 mesos i, en certs casos, més temps. En molts llocs, els campaments d’acollida equivalen a una presó. En lloc d’això, cal tenir una cura adequada dels refugiats i cercadors d’asil, així com de les seves famílies i facilitar la seva integració en els països receptors.

- Sovint són polítics, l’élite política i econòmica, els qui creen una sensació d’amenaça respecte de la immigració. Especialment en època d’eleccions, es fomenta la por a l’esquena dels immigrants. El MTCE es pronuncia contra el retorn continu d’aquest populisme de dretes.

El MTCE pren posició davant els següents reptes:

Recordant afirmacions centrals de la declaració de Sevilla, ens comprometem una vegada més en els següents aspectes:

- Intensificarem el treball de formació dels nostres membres i activistes. Caldrà respondre a les pors existencials mostrant les veritables causes del fenomen.

- Ens oposarem a tendències xenòfobes i desemmascararem els esquemes d’argumentació populista de dretes. Discutirem críticament amb els mitjans de comunicació i les notícies que propaguen aquestes tendències.

- Establirem aliances i confederacions amb grups cristians, la pastoral dels immigrants, ONGs i sindicats.

- Reforçarem la comunicació i el diàleg amb les organitzacions d’ immigrants, formarem grups interculturals de base, cercarem el diàleg amb les comunitats musulmanes en les nostres esglésies i en les seves mesquites.

- Ens volem familiaritzar amb la vida de les immigrants i els immigrants i amb les seves famílies, visitar-los, formar comunitats de veïns, establir contactes amb les escoles i estar els uns prop dels altres. Cerquem especialment el contacte amb grups de dones musulmanes.
- Volem oferir ajuda concreta en els llocs de treball, en la recerca de feina i de vivenda, aconsellar i indicar organitzacions que poden oferir més ajuda, com per exemple els sindicats.

- Veiem un repte important en la fase de les eleccions al Parlament Europeu de l’any 2009. Cercarem intensament el contacte i el diàleg amb polítics, candidates i candidats a Europa, per a discutir-hi les nostres posicions sobre el tema "Emigració".

Barcelona, 18 de maig de 2008

Comentaris